Cum aleg cel mai potrivit computer pentru copilul meu?

Este cât se poate de clar. Computerele au schimbat lumea fundamental, iar tu ca părinte este important să îți pregătești copilul pentru viața de adult, o viață în care tehnologia va juca un rol cu mult mai important decât putem noi înțelege în prezent.

De fapt, cea mai mare provocare a copiiilor noștri va fi cea în care ei nu doar că vor fi fi capabili să înțeleagă  inteligența artificială, algoritmii Big Data și chiar bioingineria, dar vor trebui să le încorporeze pe toate acestea într-o nouă poveste cu sens și cu totul într-un alt stil de viață, așa cum prevede și Yuval Noah Harari în cartea sa “21 de lecții pentru secolul XXI”.

În aceste condiții, îți pui întrebarea „cum aleg cel mai potrivit computer pentru copillul meu, dar mai ales când, la ce vârstă?” pentru că viața, slujbele și comunicarea tinerilor adulți ai anilor 2030-2040 vor depinde de ceea ce alegem noi ca părinți, astăzi. Iar părinții care în mod voit amână momentul cumpărării unui computer pentru copil nu fac altceva decât să adâncească falia care se crează între abilitățile, modelul cognitiv al copilului și realitatea imediată.

Finlanda este recunoscută ca având cel mai performant sistem de educație din lume. Cu toate acestea nu mulți dintre noi știm faptul că elevii finlandezi nu mai învață să scrie de mână la școală (încă din 2016), lecțiile de scris sau caligrafie fiind înlocuite cu lecții de tastare și acomodare cu computerele. Au fost păstrate în paralel materii precum desenul sau lucrul manual, ce dezvoltă activitățile fine motorii pentru elevii de vârste mici, dar atât. Un exemplu de cum finlandezii nu rămân ancorați în trecut, ci le dezvoltă copiilor abilități pe măsura dezvoltării tehnologiei, începând de la vârste foarte mici. Ei nu se tem de calculatoare sau de tehnologie. 

În România mai toți părinții se tem de a-i lăsa pe copii la calculator sau pe telefon, în ideea în care aceștia devin dependenți. Ceea ce nu vor părinții români să observe sunt următoarele aspecte și propriile comportamente care pot induce acestă dependență de gadget-uri:

  • Televizorul este omniprezent în locuințe, fiind deschis non stop. Ai un televizor în fiecare cameră? Află că televizorul este precusorul creării dependenței de gadget-uri.
  • Foarte puțin timp petrecut împreună cu cei mici
  • Neatrenarea copiilor în jocuri împreună cu părinții – jocuri ce dezvoltă gândirea, logica, luarea deciziilor
  • Lipsa de energie și motivație a părinților care, obosiți fiind, doresc să aibă parte de câteva ore de liniște (atunci când își știu copilul liniștit în fața unui ecran pe care rulează un joc)
  • Neimplicarea copiiilor în activități casnice simple pe motiv că aceștia vor munci destul la maturitate (chiar așa sa fie?)
  • Excluderea copilul din mijlocul grupului de prieteni adulți, pe motiv că este prea mic. Iar lista ar putea continua.

Te-am convins că orice vârstă ar avea copilul tău, este important să îl conectezi cu tehnologia, normal, în măsura abilităților sale? Școală primară, gimnazială, liceu. Atunci hai să vedem ce criterii sunt importante când vrei să cumperi un computer pentru copilul tău.

1. Scopul și vârsta copilului

Într-o primă clasificare scopul și vârsta sunt cele mai importante criterii, pentru că de exemplu într-un mod alegi atunci când copilul este preșcolar și vrei să îl obișnuiești cu lecțiile online de engleză sau dezvoltare personală și în alt mod alegi atunci când ai un adolescent acasă pasiionat de editare video sau gaming.

În funcție de activitățile și vârsta copilului, poți face o alegere corectă. Pentru proiecte la școală, redactarea temelor, jocuri de înaltă calitate, editare grafică, muzică sau vizionarea filmelor, va trebui să alegi configurația cea mai potrivită. Cu cât activitățile sunt mai complexe, cu atât va trebui să te îndrepți către configurații mai puternice, cu placă video de mai bună calitate și mai multă memorie.

2. Prețul

Important este și bugetul de care dispui pentru a cumpăra un computer. Aici fiabilitatea mărcilor cu renume ar trebui să justifice nivelul prețurilor, mai ales că știți vorba românilor „sunt prea sărac ca să cumpăr lucruri ieftine”. Așadar, cere recomandări, citește pe net despre mărcile preferate și optează pentru cea care are cel mai bun raport preț-calitate pentru tine și copilul tău. Ai de unde alege, piața este supra saturată de produse. Dar prețul este influențat și de procesor, cu cât acesta este mai puternic, cu atât prețul urcă – ține minte că nu are rost să cumperi un procesor care nu va fi folosit la adevărata lui capacitate.

3. Spațiul pe care îl are copilul în casă

Dacă copilul are biroul său, un spațiu bine delimitat în casă, atunci te poți gândi la un desktop. Dacă însă vrei să aibă mobilitate sau nu ai atât de mult spațiu, poți opta pentru un laptop sau chiar tabletă (pentru vârste mai mici). Nu uita să te gândești și la poziția corectă a spatelui copilului tău, așadar un scaun ergonomic va fi mai mult decât necesar și un birou cu o înălțime corespunzătoare.

4. Anumite caracteristici importante pentru copil

Aici intră în discuție un alt sub criteriu – care este stilul de viață? În mod cert un laptop oferă posibilitatea de a fi folosit oriunde, inclusiv în mașină, pe drumul spre munte, în timp ce un computer cu monitor așezat pe un birou devine o piesă fixă.

De exemplu, dacă vrei mobilitate pentru copilul tău, un laptop cu greutate redusă, autonomie ridicată și grafică bună va fi modelul ideal. Apoi pentru protejarea ochilor, un monitor de bună calitate, cu filtre și tehnologii de protecție pentru ochi, cu flicker free sau blue light reducer sunt de luat în considerare în utilizarea pe termen lung.

5. Furnizori specializați

Promoțiile și ofertele sunt foarte bune și de folos, încearcă însă să nu iei în considerare doar acest criteriu. Îndreaptă-te către furnizorii specializați, care știi că te pot ajuta atunci când vei avea o problemă cu produsul și care oferă garanție cel puțin un an.

În căutarea celui mai potrivit computer pentru copilul tău (preșcolar, școlar sau adolescent) fii structurat în obținerea informațiilor, discută cu copilul dacă deja a început să aibă hobby-uri ce implică lucrul în mediul virtual, nu pune ochii doar pe oferte și reduceri, dar mai ales … consideră că acesta este un bun prilej de a purta discuții, de a afla ce alte subiecte îl/o interesează … un motiv să vă cunoașteți mai bine și să porniți împreună la cumpărături! Succes!

Te invităm pe AmSchool pentru a găsi detalii despre cursurile de Gimnaziu & Liceu, ce sunt acreditate internațional de către cele mai prestigioase instituții globale de acreditare precum Cognia și College Board. În plus, cursurile sunt acreditate și de National Honor Society și NCAA.  Înscrie-te la unul dintre Evenimentele AmSchool pentru a afla toate detaliile cu privire la programul de studiu.

Pentru a fi în contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii AmSchool de pe Facebook!

Solicită prezentarea AmSchool

Completează Formularul de contact și unul dintre consultanții noștri îți va trimite Prezentarea completă AmSchool.

Solicită prezentarea

Informații de contact

American Alternative School

+40-771-083-656
contact@amschool.ro

Luni – Vineri – 9:00A.M. – 6:00P.M.

Social Info

Contact

Suntem în perioada de înscrieri pentru anul școlar 2022-2023. Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile.

Vă rugăm să completați formularul de contact sau să ne dați un telefon la 0771.083.656 (Cristina Manoliu - Admissions Coordinator).