De ce eșuează elevii români la examenul SAT?

Tot mai mulți liceeni români încep să se îndrepte spre susținerea examenului SAT (Standardized Achievement Test), care mai este cunoscut și sub denumirea de “Bacalaureatul american”. Acesta este un test standardizat având ca obiective evaluarea reușitei școlare și obținerea unui scor cât mai bun pentru aplicarea și studierea în cadrul universităților din USA. 

Pentru admiterea la universitățile americane ai categoric nevoie de testul SAT și în funcție de punctajul obținut, te vei calibra cu anumite universități la care poți aplica. Cu cât scorul este mai mare, cu ațât poți aplica la facultăți mai bune, de top, renumite și obține finanțare, bursă.

Ceea ce este special la acest examen, este faptul că nu testează doar cunoștințele de limbă engleză, cum pot considera parte din elevii care intenționează să îl dea. Chiar dacă stăpânești foarte bine limba engleză, poți să ai o supriză neplăcută și să pici acest examen … dar de ce”?

SAT se poate da în 2 variante:
  • SAT I (Test de Raționament) în care sunt incluse noțiuni de vocabular, raționare verbală și matematică, examenul având o durată de 4 ore.
  • SAT II (Test pe Subiecte) cuprinde până la 20 domenii din care îți poți alege oricâte vrei, în funcție de interesele și specializarea pe care vrei să le urmezi în cadrul unei universități (literatură, istorie, geografie, biologie, fizică etc.), fiecare secțiune a examenului are durata de câte 1 oră. Aici se cere nu doar redarea cunoștințelor acumulate, ci mai degrabă punerea lor în contexte diverse și abilitatea de a aplica informațiile în viața reală.

SAT-ul cere abilități care se construiesc în timp, care se dezvoltă treptat, etapă cu etapă, se cumulează, iar la o anumită vârstă se rafinează și se obține acea „inteligență multiplă” care va asigura reușita atât pe parcursul facultății, dar mai ales pe parcursul vieții reale de după.

Acest examen (ce se dă încă din anul 1926) este un mix între evaluarea de limbă engleză și gradul de pregătire mentală pentru facultate, pentru viața reală, concretă. Aici vorbim în termeni de logică, gândire critică, argumentare, analiză, time management, intuiție, sincronizare, perspectivă, observare directă … tocmai aspectele pe care NU pune accent școala românească. 

Motivele pentru care elevii români eșuează la examenul SAT sunt:

  • Gândire șablonată
  • Ancorarea în rezolvări lungi și alambicate
  • Calcule pentru calcule, elevii români calculează tot, ei nu găsesc rezolvarea cea simplă pentru că sunt învățați că ori cineva vrea să îi încurce când le pune o întrebare ori că răspunsul e prea simplu ca să fie adevărat, ceea ce duce la …
  • Time management defectuos (nu pot acoperi și termina toate subiectele de examen)
  • Nu pot scrie texte creative și cu conținut original
  • Nu pot intepreta la prima vedere grafice și nu pot găsi conexiuni (gândirea divergentă nu este atuu-ul școlii românești)
  • Nu pot scrie un eseu argumentativ coerent

Spre deosebire de abordarea vestică a educației, în România copiii sunt învățați să gândească în șabloane. Copiii români gândesc șablonat. Lor li se spune că au de calculat, de rezolvat, de desenat, de citit, de scris, de memorat, de rezolvat X probleme pe aceleași formule. Iar în final ajung să nu se mai poată desprinde de tipare. Dacă din întâmplare elevii încearcă să fie creativi și să iasă din pattern, atunci sunt penalizați cu note slabe de către profesori.

Nu putem da vina pe sistem, ci mai degrabă pe profesorii de slabă calitate. În Vest ajungi profesor dacă ai vocație, după ani lungi de studiu și evaluări riguroase. Acolo ești evaluat la 360 grade, inclusiv de către elevi și pe baza rezultatelor obținute de ei la examene. În România se știe bine că ajungi profesor dacă nu ai reușit să îți găsești un loc de muncă mai bun (bineînțeles că sunt și excepții, adică profesori foarte buni și implicați), iar notele obținute la evaluări spun multe despre creativitatea și implicarea staff-ului din învățământul de stat. Sperăm totuși că lucrurile se vor schimba – începând cu generațiile copiilor născuți în 2007 să se rescrie paradigma.

În schimb SAT-ul vizează prezența de spirit, logica, detaliul, argumentație, creativitatea, gândirea divergentă.

  • Sunt probleme de viață pe care le regăsești în examenul SAT.
  • Alegi variante necalculând.
  • Te uiți la primul număr din fiecare șir și găsești urgent rezolvarea.
  • Vezi holistic.
  • Vezi povestea din spatele cifrelor și liniilor dintr-un grafic.
  • Vezi în perspectivă.

Credem în capacitatea copiilor români de a obține scoruri maxime la examenul SAT. Ceea ce le lipsește este antrenametul rațional, conectarea cu realitatea și exersarea cunoștințelor acumulate în contexte reale de viață. Aici vorbim de leadership, organizare, imagine de ansamblu, inițiativă, dezvoltare personală, percepții … atât de multe concepte. Pe toate le acoperim la AmSchool.

Te invităm pe AmSchool pentru a găsi detalii despre cursurile de Gimnaziu & Liceu, ce sunt acreditate internațional de către cele mai prestigioase instituții globale precum Cognia și College Board. În plus, cursurile sunt acreditate și de National Honor Society și NCAA.  Înscrie-te la unul dintre Evenimentele AmSchool pentru a afla toate detaliile cu privire la programul de studiu.

Pentru a fi în contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii AmSchool de pe Facebook!

Solicită prezentarea AmSchool

Completează Formularul de contact și unul dintre consultanții noștri îți va trimite Prezentarea completă AmSchool.

Solicită prezentarea

Informații de contact

American Alternative School

+40-771-083-656
contact@amschool.ro

Luni – Vineri – 9:00A.M. – 6:00P.M.

Social Info

Contact

Suntem în perioada de înscrieri pentru anul școlar 2024-2025. Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile.

Vă rugăm să completați formularul de contact sau să ne dați un telefon la 0771.083.656 (Cristina Manoliu - Admissions Coordinator).

Open chat
Hello
Can we help you?