Într-un articol recent expuneam modul în care un tânăr poate să își aleagă liceul, la ce întrebări este important să găsească răspunsuri și de unde să pornească căutările, astfel încât să ajungă să studieze într-un mediu potrivit cu personalitatea și dorința sa de dezvoltare. Astăzi, în prezentul articol abordăm luarea deciziei de a studia la o facultate din străinătate și aplicarea pentru universități din străinătate. Observăm cum tot mai mulți tineri români aleg facultăți din afara țării, iar motivația, pregătirea și adaptarea la noul context sunt aspecte care trebuie luate în considerare încă de la începutul căutărilor.
Vrei să studiezi în străinătate? Iată lucrurile de care trebuie să ții cont și de care ai nevoie, în mod concret sau la nivel psihologic:
1. Un motiv pentru care vrei să faci asta – să studiezi în străinătate
Cel mai important lucru când te gândești să studiezi în străinătate este să-ți găsești motivația interioară pentru a face asta. Prin mintea ta să străbată întrebări precum:
- Am nevoie să fiu în acel loc pentru a crește așa cum vreau și am eu nevoie?
- Cum mă vă ajuta acel loc și cum mă vor ajuta acele studii să fiu mai bun?
- De ce vreau cu adevărat să fiu merg acolo, în acea țară, la acea universitate?
Motivul tău poate fi oricare (și ar bine să fie chiar o suită întreagă!): pasiunea ta pentru istorie sau artă împletită cu iubirea pentru o anumită cultură. Interesul profund pentru o disciplină sau interesul pentru o multitudine de discipline. Trebuie să cauți un loc ce te va ajuta să-ți intensifici interesele și să-ți dezvolți punctele forte. Este bine când vrei să ajungi undeva pentru renumele locului sau pentru că ai un vis, însă cariera ta academică și profesională trebuie să se bazeze pe mai mult decât o viziune romanțată.
Vei avea de lucru mult cu persoana care ești tu acum, nu cu cine visezi să ajungi la un moment dat. Drumul tău va însemna succes, dar și muncă, așa că este bine ca motivația ta să fie cât mai înrădăcinată în realitate și cât mai puternică.
2. Extracuriculare, voluntariat
Nu este un mister că, pentru a fi un candidat bun, pentru tot mai multe programe de studiu, activitățile tale extracuriculare capătă o importanță semnificativă. Acest lucru se datorează în principal faptului că universitățile din străinătate vor să aibă studenți implicați care să ia activ parte și la viața societății. Viziunea majorității poate fi rezumată la: „Dacă ai primit o educație bună, cum o vei folosi să ajuți lumea?”. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu ai un portofoliu enorm cu activități de voluntariat, însă este important să fii implicat în activități care sunt apropiate de interesele tale academice și să cauți să ai puțină inițiativă proprie. Astăzi lumea este așa de bine conectată încât poți găsi în 10 minute un grup de inițiativă pe care să-l ajuți sau poți ajuta oamenii și prin munca online. Fii deschis și caută cu încredere că vei găsi un loc în care vei putea aduce valoare. Asta este cel mai important. Unele facultăți vor observa totuși când activitățile de voluntariat / intership sunt făcute cu forța, fie nepotrivindu-se cu restul profilului tău, fie fiind făcute într-o perioadă prea scurtă de vreme, așa că trebuie să fii pregătit din timp să te implici în activitatea de voluntariat. Fii constant și onest.
3. Eseul personal și CV-ul
Eseul personal și CV-ul sunt la fel de importante ca celelalte aspecte și este foarte important să le structurezi cât mai riguros, cât mai bine, Aici se vor regăsi toate activitățile tale, îți vei reliefa punctele forte, pasiunile, interesele și activitățile, în strânsă legătură cu domeniul pe care intenționezi să îl studiezi în străinătate. CV-ul va fi prezentat ca și document autentificat legal, în funcție de cerințele specifice fiecărei universități. Toate materialele vor fi redactate în limba engleză sau în limba cerută de facultățile la care vei aplica.
4. Scrisoare de recomandare
Universitățile țin cont de profilul tău combinat, personal și profesional. În acest sens se cer scrisori de recomandare din partea unui mentor sau profesor care să ateste implicarea ta în diverse activități școlare și extrașcolare pe domeniul de interes și să te descrie ca persoană, cu punctele tale forte și potențialul profesional.
5. Activitatea școlară
Activitatea ta școlară va fi de asemenea importantă și luată în considerare când aplicația ta va fi evaluată. Sistemul educațional liceal românesc promovează erudiția și cunoașterea mai multor științe și arii ale cunoașterii simultan. Contrar credinței generale, NU ai nevoie de Diploma de Bacalaureat românească pentru a fi admis la universitățile Europene, din SUA sau chiar și… românești. Astăzi, toate universitățile din lume apreciază cu mult mai mult testele precum SAT, ACT sau A Level. Motivul? Reflectă mult mai corect nivelul de cunoștințe și de dezvoltare intelectuală a adolescenților.
Notele pe care le obții la testele de mai sus sunt foarte importante. Cu cât obții o notă mai mare, cu atât îți cresc șansele să aplici la facultăți mai bune, din top. Nu sunt lucruri care te definesc, însă arată cum te-ai descurcat în mediul în care ai învățat și lucrat mai mulți ani, iar acest lucru se continuă și în timpul universității. Fie că dai Bacalaureatul american sau un alt examen, trebuie să demonstrezi dedicare și muncă susținută, pentru că asta va fi de așteptat de la tine și pe perioada studiilor. Asigură-te că iei acest fapt în serios din timp, că ții cont de progresul tău până la momentul examinării și totul va fi bine.
Trebuie să demonstrezi că te potrivești spiritului universității alese prin rezultatele obținute la testele menționate mai sus, dar și prin materialele scrise pe care le trimiți pentru evaluare. Este adevărat că pentru unele programe de studiu, vei avea un avantaj dacă ai avut performanță academică prin concursuri și olimpiade, însă sunt și alte moduri prin care poți să demonstrezi că ești un candidat valid. Foarte apreciate de universitățile din afară sunt participările la concursurile de debate (astfel îți dovedești gândirea critică, spiritul analitic, argumentarea, negocierea, persuasiunea etc, abilități de top în dezvoltarea ta personală). Trebuie să fii pregătit totuși să ai un atuu extraordinar. În general, universitățiile caută să vadă o evoluție a ta pe parcursul liceului.
6. Examen de limbă străină
Evident că va trebui să cunoști bine limba în care vei studia. Oricare ar fi aceasta, este foarte important să începi din timp să o studiezi și să mergi mult mai departe de pregătirea pentru examenul de limbă străină. Citește lucruri care te interesează în acea limbă, uită-te la filme, încearcă să-ți trăiești viața în fiecare zi cu această limbă, iar studiile tale vor fi mult mai ușor de parcurs.
IELTS, TOEFL, CAMBRIDGE, DELF, TELC, DELE, CILS – sunt cele mai cunoscute
7. Abilitatea de a lucra cu noul
Studiul în străinătate presupune foarte multă adaptare la sisteme noi: o nouă structură educațională, un nou stil de predare, o nouă limbă, un nou sistem de evaluare și așa mai departe. Îți vei da singur seama de asta foarte rapid atunci când începi să-ți construiești aplicațiile în stilul cerut de universitățile la care aplici. Și de multe ori vei începe ca ceva interesant ce rapid devine stresant, mai ales pentru că timpul este foarte scurt. Înțelegând din timp că tot procesul acesta va necesita timp de adaptare pentru tine la fiecare pas vei putea fi mult mai relaxat, iar asigurându-te că ai timp suficient pentru fiecare nou element îți va permite să-ți vezi fără probleme de viața ta din prezent.
8. Nevoia de a fi pregătit să te adaptezi și un sistem care să te ajute în direcția dorită
Uneori te vei lovi și de obstacole mai grele și trebuie să fii gata să reiei lupta repede. Doar pentru că ai mai multe obstacole pe drum, nu înseamnă că nu poți să-ți realizezi obiectivul pe care ți l-ai determinat logic ca fiind foarte important. Așadar, construiește-ți în familie sau între prieteni un sistem de suport care îți înțelege poziția inițială și te va ajuta să-ți atingi scopul.
Când îți construiești planul de studii, trebuie să ții cont de două aspecte importante:
- Primul este că spre finalul adolescenței, tinerii sunt încă foarte influențabili de emoțiile lor și nu gândesc în amănunt fiecare decizie. Ce presupunea această decizie pentru tine, acea de a studia în străinătate și cum te va afecta zilnic? Contează distanța fizică între cele 2 țări între care te vei împărți pentru o perioadă de timp? Care este nivelul financiar până la care poți merge – îți poți plăti studiile sau ai nevoie de bursă?
- Al doilea aspect este că vei lua această decizie în contextul mediului în care ai crescut și te raportezi mult la cei din jurul tău. Însă în timp, tot acest context se va disipa și va ajunge să conteze foarte puțin.
Decizia ta este bine să fie luată uitându-te la nevoiele, dorințele și capacitățile tale, în afara contextului familiei, școlii, orașului etc. Abia după ce-ți găsești această siguranță de sine, vei putea știi că ai toate șansele să-ți atingi obiectivul.
Gânduri finale: Universitatea este un loc în care trebuie să evoluezi, să iubești ce înveți și în care să fii fericit. O faci pentru tine, făcând un prim pas către persoana independentă ce va susține lumea.
Te invităm pe AmSchool pentru a găsi detalii despre cursurile de Gimnaziu & Liceu, ce sunt acreditate internațional de către cele mai prestigioase instituții globale de acreditare precum Cognia și College Board. În plus, cursurile sunt acreditate și de National Honor Society și NCAA. Înscrie-te la unul dintre Evenimentele AmSchool pentru a afla toate detaliile cu privire la programul de studiu.
Pentru a fi în contact permanent cu noi și articolele noastre, dă un like paginii AmSchool de pe Facebook!